Schrijf je zelf teksten, maar loop je nog weleens vast en/of vraag je je af of je tekst wel zal aanslaan bij de beoogde doelgroep? Wil je je teksten naar een hoger plan tillen, maar lukt dat niet zo een-twee-drie? Met gratis schrijftips help ik je graag een eindje op weg. Nadat taalgebruik, toonzetting, balans en tekstopbouw al aan bod zijn gekomen, concentreren we ons nu op actief schrijven.

Niet alleen de tijdsvorm, ook het gebruik van de zogenaamde naamwoordstijl bepaalt in sterke mate de leesbaarheid van een tekst. In zinnen met een naamwoordstijl worden zelfstandige naamwoorden gebruikt, die afgeleid zijn van een werkwoord. En geloof het of niet, maar vrij veel noestig pennende auteurs hebben de neiging zich te bedienen van deze naamwoordstijl.

Het zijn vaak woorden in de ing-vorm of werkwoorden met de, het of een ervoor.  Het maakt een tekst nodeloos langer en klinkt nogal ehm… ambtelijk (sorry lieve ambtenaren, jullie zijn weer eens de pineut). Werkwoorden drukken veelal een handeling uit, terwijl zo’n naamwoord niets doet en dus een stuk saaier is.

Zeg nu zelf, wat leest prettiger:

Hij maakt zo langzamerhand een gewoonte van het indienen van ideeën die geen enkele kans van slagen hebben.

Of

Hij maakt er een gewoonte van ideeën in te dienen die geen kans van slagen hebben.

Of neem deze zinnen:

Met de betrokken instanties wordt overleg gevoerd om tot een bespoediging van de aanbrenging van een nieuwe asfaltlaag te komen.

Of

Met de aannemer wordt overlegd om de nieuwe asfaltlaag versneld aan te brengen.

Niet zo’n heel moeilijke keuze toch? Kortom, ontsla je innerlijke ambtenaar en doe die naamwoordstijl de deur uit. Je tekst wordt er echt niet gewichtiger van en zeker niet leesbaarder.

Geloof het of niet maar het kan nog actiever. De volgende keer meer…

Tot dan!