Schrijf je zelf teksten, maar loop je nog weleens vast en/of vraag je je af of je tekst wel zal aanslaan bij de beoogde doelgroep? Wil je je teksten naar een hoger plan tillen, maar lukt dat niet zo een-twee-drie? Met gratis schrijftips help ik je graag een eindje op weg. Je weet nu dat je in een knappe tekst je eigen taal gebruikt en dat deze de juiste toonzetting bevat. En dat de tekst ook nog eens mooi in balans moet zijn qua zinslengte en aantal alinea’s. Dan wordt het nu tijd eens te kijken naar de juiste opbouw.

En die opbouw is afhankelijk van het doel dat je met je boodschap wilt bereiken. Wil je een prikkelende blog schrijven, dat mensen tot nadenken aanzet? Begin dan met een quote, stelling of vraag die je lezer op scherp zet. En rol je tekst naar beneden uit met argumenten waarom je tot deze stelling komt, waarbij je begint met dat argument dat wat jou betreft de meeste aandacht verdient.

Schrijf je een informerend artikel, een aantrekkelijke verkooptekst of een uitnodigende brochure voor een workshop bijvoorbeeld, hanteer dan een opbouw bestaande uit de 5 W’s en 1 H. Hè wat? Juist ja, Wat. Maar ook voor Wie, Waarom, Waar, Wanneer en Hoe. Door die vragen te beantwoorden, ben je ervan verzekerd dat je alle relevante informatie verstrekt. Met de volgorde kun je wat spelen, als je er uiteindelijk maar een goed lopend geheel van maakt. Het zijn de bouwstenen om een strak verhaal van te metselen…

Succes weer en tot de volgende tip!