Schrijf je zelf teksten, maar loop je nog weleens vast en/of vraag je je af of je tekst wel zal aanslaan bij de beoogde doelgroep? Wil je je teksten naar een hoger plan tillen, maar lukt dat niet zo een-twee-drie? Met gratis schrijftips help ik je graag een eindje op weg. Heb je de juiste toon te pakken in je tekst? Zorg dan tevens voor een aantrekkelijke indeling.

Niet alleen je taalgebruik en de toonzetting van je tekst bepalen of een lezer nog even blijft hangen. Ook een aantrekkelijke en overzichtelijke indeling van de tekst, zet aan tot doorlezen. Het oog wil ten slotte ook wat. Vrijwel elke lezer scant eerst kort een pagina, alvorens te besluiten of het de moeite waard is de inhoud tot zich te nemen. Van een massieve bonk letters en woorden, worden over het algemeen vrij weinig mensen echt enthousiast.

Een beetje knappe tekst heeft een kop, romp en een staart. Overzichtelijk van elkaar gescheiden door alinea’s, tussenkopjes en witregels. Deze geven letterlijk lucht aan je tekst en delen hem op in behapbare stukken. Varieer ook wat in de lengte van de alinea’s, maar maak ze vooral niet te lang. Je zult zien dat een witregel (en daarmee een leespauze) vrij gemakkelijk is in te voegen. Zorg voor een mooie balans in de verschillende tekstonderdelen.

In een spannend artikel mogen de tekstblokken best wat langer, maar schrijf je bijvoorbeeld een tekst bestemd voor een website, zorg dan voor kortere alinea’s met witregels. Je ogen en hersenen verwerken tekst van een beeldscherm namelijk op een wat andere manier dan van papier. De opbouw van je tekst is daarbij ook van heel groot belang, maar daarover later meer…

Succes en tot de volgende tip!