Schrijf je zelf teksten, maar loop je nog weleens vast en/of vraag je je af of je tekst wel zal aanslaan bij de beoogde doelgroep? Wil je je teksten naar een hoger plan tillen, maar lukt dat niet zo een-twee-drie? Met gratis schrijftips help ik je graag een eindje op weg. In de vorige tip adviseerde ik je te schrijven zoals je spreekt en daar sluit deze tip mooi op aan: kies de juiste toon voor je tekst.

Een tekst in een knappe verkoopbrochure dient een ander doel dan een informerend artikel of een onderhoudende blog. Pas de toonzetting van je tekst daar dan ook op aan. Wil je mensen overtuigen doe dat dan op een verfrissende manier. Maak ze nieuwsgierig. Dreun je alleen de voordelen van jouw product of dienst op, dan zetten je lezers gemakkelijk de hakken in het zand.

Verfrissend is overigens niet hetzelfde als popiejopie (mag die term nog?). De tijd van de snelle verkoopjongens ligt ver achter ons. Maar milde humor en enige zelfrelativering mag best. Ook in een verkooptekst. Dat kan je verhaal verluchtigen en een zekere herkenbaarheid geven. Maar grappig doen ten koste van anderen werkt averechts en overdadig de lolbroek uithangen is ook geen goed idee. Doseren dus.

Een informerend artikel is helder geschreven en kan wat zakelijker van toon. Terwijl een blogpost doorspekt mag zijn van spot en een scheutje venijn, al dan niet voorzien van een pittige stelling om een goede discussie mee te ontlokken.  Kortom, bedenk goed wat je met je tekst wilt bereiken en kies daar een passende toon bij. Een toon die het juiste doel dient en die bij jou past.

Succes en tot de volgende tip!