Schrijf je zelf teksten, maar loop je nog weleens vast en/of vraag je je af of je tekst wel zal aanslaan bij de beoogde doelgroep? Wil je je teksten naar een hoger plan tillen, maar lukt dat niet zo een-twee-drie? Met gratis schrijftips help ik je graag een eindje op weg. Op de bekendmaking van mijn voornemen de komende tijd gratis schrijftips te geven, heb ik leuke reacties gekregen. En belofte maakt schuld, dus bij deze de eerste tip: Schrijf zoals je spreekt!

Duh. Wat een open deur, hoor ik je denken. Maar zo gek is deze suggestie niet. Heel veel mensen hebben de neiging in hun teksten heel andere taal te bezigen dan ze in het dagelijks leven doen.  Stel je bij het schrijven voor dat je met iemand in gesprek bent, die je net hebt leren kennen. In een gesprek onder het genot van een kop automatenkoffie in een kantoortuin gebruik je veelal net even andere woorden, dan aan de keukentafel met je moeder. Dat laatste is wellicht wat te informeel voor een nette tekst. Maar waarom ineens met woorden als thans, derhalve of echter op de proppen komen? Omdat het zo voornaam en interessant klinkt? Terwijl nu, daarom of maar ook prima werken? Of waarom ineens een tekst vol met zogenaamde lijdende zinnen, die het nodeloos lang en traag maken:

“Tijdens een schouw die door de medewerkers van het Hoogheemraadschap werd uitgevoerd, werd geconstateerd dat de voorschriften met betrekking tot het Peilbesluit onvoldoende werden nageleefd door de agrariërs.”

Hé?

“Uit onze schouw blijkt, dat niet alle boeren het Peilbesluit voldoende naleven.”

Oh, zeg dat dan meteen…

Kortom, gebruik je eigen taal. Dat maakt het schrijven een stuk makkelijker en bovendien persoonlijker.

Succes en tot de volgende tip!