Op de huidige arbeidsmarkt leveren ZZP’ers een aanzienlijke bijdrage aan de economie. Kleine, creatieve ondernemers lijken het langer vol te houden dan de grote jongens. De enige constante factor tegenwoordig is verandering en daar moet je wel in mee kunnen gaan. Vrouwen zijn daar op zich sterren in en spelen zo een belangrijke rol op de flexibele arbeidsmarkt. Maar wel een bijrol, gek genoeg. Een grote, bepalende bijrol weliswaar, we hebben meer in te brengen dan de eerste de beste figurant, maar een hoofdrol hebben wij dames nog niet te pakken gekregen.

Verdienen, of beter gezegd krijgen, vrouwen in loondienst gemiddeld genomen al 7% minder loon dan mannen voor vergelijkbaar werk. ZZP’ende dames harken maar liefst 30% minder inkomen binnen dan de mannelijke equivalenten. Daar zijn wel wat redenen voor aan te geven hoe dat komt. Zo werken vrouwen, ook als zelfstandig ondernemer, vaker parttime dan mannen. En dan ook nog eens in branches – neem de gezondheidszorg – waar de uurtarieven aanzienlijk lager liggen dan in de commerciële wereld – lees de consultancy, waar mannen sterk oververtegenwoordigd zijn.

Maar er is nog iets geks gaande en dat, dames, moet maar eens over zijn. Wij vrouwen leiden namelijk nog al eens aan een fenomeen dat de gemiddelde man volkomen vreemd is en dat fenomeen heet: valse bescheidenheid. Daar waar mannen blind vertrouwen op hun vermogens – al dan niet terecht – kunnen dames enorm twijfelen aan hun eigen kunnen. “Val ik vroeger of later niet ontzettend door de mand, omdat blijkt dat ik het helemaal niet kan?” “Ben ik wel goed genoeg om mijn diensten aan de hoogste bieder te verkopen?” “Kan ik wel aan alle verwachtingen voldoen?”

Mede door die valse bescheidenheid valt ons uurtarief vaak lager uit dan dat van mannen. Want dan zijn de verwachtingen ook minder hoog gespannen? Is dat de gedachte? Wat is dat toch? Zijn wij vrouwen realistischer en bezitten we meer zelfinzicht waardoor we onszelf niet voor meer verkopen dan we waard zijn? Of zien we meer beren op de weg en kruipen we graag in een ondergeschikte rol om zo de verwachtingen van anderen over onszelf te managen?

Kom op dames, loonslaven én zelfstandigen, een beetje kritisch naar jezelf en je functioneren kijken kan helemaal geen kwaad. Het houdt je scherp. Maar een beetje meer Neelie Kroes of Claire Underwood (House of Cards) kan toch helemaal geen kwaad? Denk je dat die dames geregeld aan zichzelf twijfelen? Ben je gek, ze zorgen er voor dat mannen in hun schaduw staan.

Laten wij vrouwen nu eens voor de hoofdrol gaan. Fouten maken mag, daar leer je van, maar zeg vooral tegen jezelf dat je goed bent in wat je doet en dat daar best een prijskaartje aan mag hangen. En – niet minder belangrijk – laten we elkaar daar ook in steunen. Weg met de krabbenmand. Trek je op aan succesvolle voorbeelden in plaats van deze als een jaloers kreng naar beneden te halen. Kortom, wees niet te bescheiden en niet te vals. We willen natuurlijk wel dat iedereen ons aardig blijft vinden.