In mijn nimmer aflatende zoektocht naar de ultieme nieuwe baan, zakt de moed mij geregeld in de pumps. Mijn potentiële nieuwe werkgevers wensen en eisen in alle talen namelijk nogal wat van mij. En of ik aan al die eigenschappen kan voldoen? Ik begrijp best dat als je op een gemiddelde vacature niet een tiental reacties krijgt, maar honderden dat je dan wat eisen kunt stellen, maar of ze allemaal even realistisch zijn? Mijn nieuwe werkgever gaat niet voor minder dan een powervrouw of een supergirl. Of de mannelijke variant daarvan, uiteraard. Maar aan die laatste eis kan ik zo wie zo niet voldoen.

Zo maar een greep uit de wensen en eisen en echt, ik heb ze niet zelf verzonnen. Ik moet voor zo’n beetje de hele organisatie een sparringpartner zijn en beschikken over een pro-actieve hands-on mentaliteit. Nee, een beetje afwachtend op mijn handen blijven zitten tot ik erbij geroepen wordt, dat kan ik schudden. Want ik ben druk met in kaart brengen en monitoren, met uitrollen, met het slaan van bruggen en het creëren van optimale platformen. En dat doe ik allemaal met overtuigend enthousiasme, mensgericht en met een open blik op de wereld om me heen. Pffff, ik heb het er maar druk mee en dat in slechts 36 uur per werkweek.

Verder beschik ik over een buitengewoon conceptueel vermogen, ben ik multidisciplinair, ambitieus, pragmatisch en strategisch en draai ik helemaal nergens mijn hand voor om. Want ik ben de pro-actieve, stuwende kracht van de organisatie waar ik overigens een goed ontwikkelde sensitiviteit voor heb en in zijn algemeenheid de broodnodige affiniteit, met alles en iedereen.

Even voor alle duidelijkheid, mijn nieuwe werkgever zoekt niet iemand met een aantal van deze kwaliteiten, maar een persoonlijkheid die al het bovenstaande in zich verenigt. En dan niet van pure arrogantie naast haar Manolo Blahniks of Jimmy Choo’s gaat lopen, maar ook nog eens een heel aimabel persoontje is. Ik geef het je te doen.

Want ja, zij zijn allemaal zonder uitzondering het onbetwiste A-merk, de leidende speler in de markt, behorende tot de top van Nederland/ de Benelux/ Europa   – doorhalen wat niet van toepassing is – en dat willen ze uiteraard wel blijven. En daar moet jij dan voor zorgen. Origineel zijn ze daarentegen geen van allen. Een eis die dan wel weer aan de kandidaat in kwestie wordt gesteld. Overigens worden deze eisen met hetzelfde gemak ook van stagiaires en trainees gevraagd. Had ik al iets gezegd over realistisch zijn?

Ik overweeg daarom voor mijn eerstvolgende sollicitatiegesprek een spandex of lycra superheldenpak aan te schaffen. Een echte catsuit en ik weet al welk logo er op mijn borst zal prijken: een dubbele M. van Mirakel Marianne – ik houd het graag Nederlands… Nu alleen nog het bijpassende afgetrainde lijf…Zucht.

2023-03-06T12:06:49+01:00

Deel deze blog, kies je platform!